sábado, 2 de abril de 2016

EL Número PI


El 14 de març del 2015 va ser el dia internacional del número Pi.
¿Perquè eixe dia? si posem la data amb el sistema nord-americà, queda com 3/14, i és especial perquè si afegim l'any es queda com 3/14/15, amb els quatre primers decimals de pi. Açò és quelcom que no tornarà a ocórrer fins al segle que ve, encara que al cap i a la fi és només una excusa per a brindar per les matemàtiques en general.
 En l'actualitat el rècord de càlcul de pi està en 13,300,000,000,000 decimals (13.3 bilions de decimals) , aconseguit l'any 2014 per l'usuari "houkouonchi" del programa y-cruncher, dissenyat per a aprofitar la quantitat de nuclis dels processadors actuals per a calcular pi. Per a aconseguir-ho va necessitar de dos processadors Xeon E5-4650L d'Intel, acompanyat de 192 GB de memòria RAM. Va necessitar 208 dies per al càlcul, i altres 182 hores per a la verificació. L'arribada dels ordinadors ha accelerat esta carrera per aconseguir més decimals de pi, que abans es feia "a ma".
No obstant això, pi no és l'única constant irracional coneguda; per exemple, tenim el número e o el número auri. Per què és tan especial pi? Probablement perquè a diferència d'eixos dos números, pi és usat en operacions bàsiques de geometria que aprenem en el col·legi, per exemple per a calcular els valors d'un cercle com el seu perímetre (P = 2r pi) o l'àrea (A = pi · r²)

No hay comentarios:

Publicar un comentario